Odds

Odds inom betting är ett sätt att visa hur troligt ett visst resultat är. Om du till exempel erbjuds 2/1 odds så betyder det att detta alternativ är mycket troligt. Om du istället erbjuds till exempel 15/1 så är det ett mindre troligt alternativ som därför betalar mera om det skulle inträffa.

Vart odds används

Odds används frekvent inom alla olika former av betting, det kan alltså vara bra att lära sig hur det fungerar för att förbättra sin betting. Om du till exempel vill spela på stryktipset så kan det vara bra att veta hur du får fram sannolikheten från odds för att öka dina vinstchanser.

Det allra bästa är att helt enkelt att hitta de alternativ där oddsen är relativt höga, men där du fortfarande har en ganska hög vinstchans. Om du spelar på dessa odds så kan det leda till en del extra pengar på bankkontot.

Bråk och decimaler

Beroende på vart du spelar så kan odds visas som bråk eller som decimaler, det finns även sidor som erbjuder möjligheten att själv välja hur du vill se dina odds. Om dina odds visas som bråk så ser det ut som 10/1 till exempel. Så 9/1 betyder att det finns ungefär 10 % chans att detta inträffar, Detta är dock inte exakt och reflekterar inte hur det alltid fungerar på bettingsajter men det kan gå till på detta sätt.

Om dina odds istället visas i decimaler så är till exempel 9,00 samma sak som 9/1. Det har ingen egentligen påverkan på själva spelet om det är bråk eller decimaler som gäller. Bråk är vanligare i USA och decimaler är vanligare inom europeisk betting.

Hur odds fungerar

Odds räknas ut baserat på sannolikheten att någonting ska hända. Beroende på hur avancerad dina matematiska färdigheter är så finns det gott om formler för att omvandla odds till sannolikhet för att få fram hur stor chans det är att en sak inträffar istället för en annan med stor precision. Det är dock viktigt att känna till att odds och sannolikhet inte är samma sak. Det ena reflekterar vanligtvis det andra men de kan även skilja sig rejält från varandra i vissa fall.

Ett enkelt sätt att räkna ut odds är att tänka 1/odds = sannolikhet. Så om du till exempel har odds på 5,0 så tänker du helt enkelt 1/5 = 0,20 vilket blir 20 %. Du kan dock även använda denna metod för att göra motsatsen. Om du till exempel känner att ett lag har en 80 % vinstchans över det andra laget så tar du 1/0,8 = 1,25. Du bör då inte satsa om inte oddsen är högre än 1,25.